Hankeviestinnän vastuullisuudesta on pidettävä kiinni

Viestijöiden ammattitaitoon kuuluu huolehtia vastuullisista viestinnän toteutustavoista. Miten tämä näkyy ammattikorkeakoulussa hankeviestijän arjessa?

Laura Matikainen20.5.2025

Tekoälyllä luotu kuva, jossa kaksi kättä kuvan vastakkaisilla reunoilla pitelee megafoneja, taustalla vehreää maisemaa.
© Adobe Stock

Viestijöiden ammattitaitoon kuuluu huolehtia vastuullisista viestinnän toteutustavoista. Miten tämä näkyy ammattikorkeakoulussa hankeviestijän arjessa?

Laura Matikainen20.5.2025

PopArtikkeli

Verkossa ja sosiaalisessa mediassa on yhä enemmän tekoälyn luomaa sisältöä ja väitteitä, jotka eivät välttämättä pidä paikkaansa. Viestinnän ammattilaisten tulisi pitää kiinni tuottamiensa viestien vastuullisuudesta entistä enemmän tänä päivänä.

Kirjoitin Metrospektiiviin Sosiaalisen median tulevaisuus – menevätkö kanavastrategiat uusiksi? -artikkelin, jossa pohdin Metan rajoituksia sekä yleisesti niiden vaikutusta hankeviestintään sekä tutkimuksesta ja tieteestä viestimiseen. Ei mennyt kauaa, kun uutisoitiin Aalto-yliopiston keskeyttäneen rahoitushakemuksensa Yhdysvaltoihin monimuotoisuuteen liittyvien linjausten takia (Bäckgren 2025). Samoin Yhdysvaltojen hallinto yritti painostaa Helsingin yliopistoa poistamaan tiedotteistaan tasa-arvoisuuteen ja ilmastonmuutokseen liittyviä sanoja (STT 2025). Alkuvuodesta uutisoitiin myös Metan luopuneen faktantarkistusohjelmastaan sekä keventäneen moderointisääntöjään sosiaalisen median alustoillaan (Hallamaa 2025).

Huomioi hankeviestinnän eettisyys

Hankeviestijän vastuulla on varmistaa, että hankkeen viestintää toteutetaan eettisesti. Kyseessä on oikean ja väärän välillä tasapainottelua sekä eettisten linjausten tekoa samalla puntaroidessa eri hankkeen osapuolten tavoitteiden ja velvollisuuksien kanssa. (Rajalahti 2024.)

Viestinnässä pätee neljä eettistä ohjetta, jotka tulee huomioida myös hankkeiden kohdalla.

  • Avoimuus: Hankkeessa tuodaan eri osapuolille niiden tarvitsemaa tietoa esille avoimesti. Lisäksi jokainen osapuoli ilmaisee selkeästi intressinsä, niin kiinnostuksensa kuin motivaationsa.
  • Rehellisyys: Hankkeen esittämät väittämät on pystyttävä todentamaan. Kuten kaikessa asiantuntijaviestinnässä, väärää tietoa ei tule levittää. On kyettävä erottamaan mielipiteet sekä näkemykset esille tuoduista asioista tai harhaanjohtavasta tiedosta.
  •  Luotettavuus: Hankkeessa saatua luottamuksellista tietoa ja verkostoja käytetään vastuullisesti. Hankkeessa tuodaan esille mahdolliset viestinnälliset riskit sekä haasteet.
  • Arvostus: Hankkeessa edistetään eri osapuolten välillä kunnioittavaa vuorovaikutusta. Hankkeen viestinnässä huomioidaan monimuotoisuus sekä ymmärretään osapuolten eri tarpeet. (Rajalahti 2024.)

Ollaanko liian riippuvaisia Metasta?

Suomessa uutisoitiin alkuvuonna muutamasta yksittäisestä tapauksesta liittyen Metan alustoihin. Helmikuussa 2025 Meta sulki kahden suomalaisen museon, nimittäin Didrichsenin sekä Suomen valokuvataiteen museoiden Instagram-tilit aivan yllättäen. Tilien sulkemista perusteltiin sääntöjen vastaisella toiminnalla, museot eivät kuitenkaan olleet rikkoneet sääntöjä. (Ahlroth 2025.)

Itselleni tuli vastaan ongelmia vuorostaan Facebookissa, kun koitin vaihtaa jo päättyneen hankkeen sivun nimeä uuden hankkeen nimeksi. Nimimuutos ei kuitenkaan onnistunut, vaan uudelle hankkeelle tehtiin lopulta oma Facebook-sivu. Päättyneen hankkeen Facebook-sivusta olisi ollut hyötyä uudelle hankkeelle, sillä seuraajia ei olisi tarvinnut hankkia uudelleen. Lisäksi uusi hanke keskittyi samoihin aiheisiin ja teemoihin, tällä kertaa vihreään siirtymään.

Ymmärrettävää on, että alustojen säännöillä on pelattava, kun sinne kerran on luonut tilin. Kuitenkin samalla yhden valtion ja tahon tekemät rajoitukset vaikuttavat niin monien muiden maiden organisaatioiden toimintaan, etenkin ulkoiseen viestintään. Rajoittamistoimilla voi olla isojakin negatiivisia vaikutuksia. Epävarmuutta lisää myös se, ettei jatkossa voi olla varmoja, mistä aiheista voi viestiä tai uskaltaa edes viestiä, jos tili suljetaankin yllättäen.

Vinkit hankkeiden viestijöille

Selvitä, missä hankkeen kohderyhmä viettää aikaa. Ensinnäkin on hyvä pohtia, mitkä sosiaalisen median alustat ovat kohderyhmän suosiossa. Toiseksi mistä asioista kohdeyleisö, eli henkilöt ovat kiinnostuneet? Pohdi myös vaihtoehtoisia viestintäkanavia.

Ennakoi, pysy ajan tasalla viestintään liittyvistä asioista ja uusista kanavista sekä seuraa mediaa, mitä siellä keskustellaan. Onko jostain alustalta tapahtumassa joukkopako? Tai välttääkö joku kohdeyleisö kenties tiettyä mediaa? Onko jonkun organisaation viestintäkanavia suljettu yllättäen?

Testaa, mitkä kanavat toimivat hankkeella. Voit jättää pois kanavia, jotka eivät edistä hankkeen viestintää, olipa tavoitteena saada hankkeen kanavalle seuraajia tai hankewebinaariin osallistujia. Voit ottaa käyttöön myös uusia kanavia tai alustoja. Hyödynnä muita viestintäkanavia tai mainospaikkoja, kuten bannerimainontaa ammattilaismedioissa.

Kohdista hankkeen viestit kohdeyleisöä puhuttelevalla tavalla tai käytä kohderyhmälle ominaista äänensävyä. Mieti, millä tavalla hankkeen tavoitteista ja tuloksista voisi viestiä eri alustoilla. Huomioi myös mahdolliset rajoittavat toimenpiteet.

Kaikesta huolimatta, pyri viestimään hankkeesta eettisesti oikein.

Lähteet

Ahlroth, J. 2025. Kahden tunnetun suomalais­museon Instagram-tilit suljettiin yllättäen ilman kunnollista selitystä: ”Tämä on kamala tilanne”. Uutinen 27.2.2025. Helsingin Sanomien verkkosivu. Haettu 3.4.2025.

Bäckgren, N. 2025. Aalto-yliopisto keskeyttää rahoitushakemukset Yhdysvaltoihin. Uutinen 21.3.2025. Helsingin Sanomien verkkosivu. Haettu 4.4.2025.

Hallamaa, T. 2025. Meta ja X tekevät amerikkalaisista lähtökohdista päätöksiä, joista muu maailma kärsii. Uutinen 8.1.2025. Ylen verkkosivu. Haettu 4.4.2025.

Rajalahti, H. 2024. Etiikka viestinnän ohjenuorana. Teoksessa Åman Kyyrö, M., Hermiö, A., Merimaa, M. & Wallin, R. (toim.) Vastuullinen hankeviestintä. Metropolia Ammattikorkeakoulun julkaisuja, TAITO-sarja 132. Helsinki: Metropolia Ammattikorkeakoulu. 15–20.

STT. 2025. Yhdysvaltojen kielipoliisien yritys sensuroida tiedettä ulko­mailla asti herättää huolta – tällaista ei ole nähty edes Kiinalta. Uutinen 3.3.2025. Ylen verkkosivu. Haettu 4.4.2025.

Kirjoittaja

  • Laura Matikainen

    Projektiasiantuntija, Metropolia Ammatikorkeakoulu

    Laura Matikainen työskentelee Metropolian TKI-palveluissa hankeviestinnän ja tapahtumatuotannon parissa. Koulutukseltaan hän on kulttuurituottaja.

    Tutustu tekijään