Tutkimus ja kehittäminen
-
Anita Ahlstrand, Mari Virtanen, Suvi Sinisalo
Sote-digitalisaation ytimessä 2/3: Ekosysteemiset alustat yhteistyön mahdollistajina
Teknologinen murros korostaa ketterän, monialaisen ja ekosysteemisen yhteistyön merkitystä myös sote-alan palvelujen kehittämisessä. Ekosysteeminen toiminta ja sen mahdollistavat yhteistoiminta-alustat avaavat uusia mahdollisuuksia moniammatilliselle työskentelylle ja ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnalle. Yhdessä tekeminen voi tuottaa arvoa, jota yksittäiset toimijat eivät saisi aikaan.
-
Pamela Spokes
9 helpful ways generative AI can make life easier for anyone
Artificial intelligence is here, and perhaps its potential and limitations are easiest to identify by utilising AI for everyday tasks. How to start? Find encouraging ideas in this article!
-
Mari Leskinen, Marika Taskila, Olga Hautala, Mari Virtanen
Chattaa digihoitajan kanssa 2/2: Vinkkejä hyvinvointialueille
Digitaalisten palveluratkaisujen ja uusien tietojärjestelmien käyttöönottoon hyvinvointialueilla vaikuttavat monet tekijät. Merkittäviä onnistumiselle ovat muun muassa henkilöstön osaamisen vahvistaminen, selkeä ohjeistus, riittävät resurssit, moniammatillisuuden hyödyntäminen, häiriökysynnän tunnistaminen, suunnitelmallisuus ja positiivinen asenne. Tämä teksti käsittelee näitä näkökulmia ja antaa vinkkejä kehittämisen tueksi.
-
Katja Ihamäki, Liisa Nuutinen
Turvallinen ja osallistava kouluyhteisö vahvistaa oppimista
Miten koulut voivat rakentaa myönteisiä ja inklusiivisia käytäntöjä? Tässä artikkelissa esitellään yläkouluyhteisön myönteisen kehittämisen prosessi, ymmärtävä toimintatutkimus, joka on toteutettu kansainvälisessä Breaking Barriers -hankkeessa.
-
Mari Leskinen, Marika Taskila, Mari Virtanen
Chattaa digihoitajan kanssa 1/2: Hyötyjä, haasteita ja kehittämisen kohteita
Hyvinvointialueilla käyttöönotetut digitaaliset ratkaisut monipuolistavat palvelujen tarjontaa, lisäävät joustavuutta ja parantavat saatavuutta. Jo perinteisten puhelin- ja videovastaanottojen rinnalle on tuotu myös uudenlaisia ratkaisuja, kuten tekstipohjaista viestintää hyödyntäviä chat-palveluja. Uusien mahdollisuuksien ja positiivisten vaikutusten ohella ne haastavat organisaatioiden käytänteitä, henkilöstön asenteita ja edellyttävät uudenlaista osaamista ja sen jatkuvaa kehittämistä.
-
Maarit Haataja
Johtajuutta organisaatiomuutoksen jälkeisessä välitilassa
Miten johtaja voi luoda näkyvyyttä ja suuntaa organisaatiomuutoksen jälkeen? Millainen on hyvä johtaja ja hyvä johtajuus muutoksen keskellä?
-
Tiia Niemi
Huumeriippuvuuteen sairastuneiden nuorten aikuisten tukena matkalla kohti päihteettömyyttä
Nuorten huumeiden käyttö on kasvanut hälyttävästi, ja erityisesti alle 25-vuotiaiden huumemyrkytyskuolemat ovat lisääntyneet jyrkästi. Päihdepalveluiden saatavuus ja toimivuus eivät aina vastaa nuorten tarpeita. Tässä artikkelissa tarkastellaan, miten päihdepalveluprosessia voitaisiin kehittää tukemaan paremmin nuorten aikuisten sitoutumista päihteettömyyteen heidän omista näkökulmistaan käsin.
-
Laura Matikainen
Missä sosiaalisen median ympäristöissä hankkeet viestivät tulevaisuudessa?
Hankemaailmassa Facebook ja Instagram ovat tuttuja ja yleisiä viestintäkanavia. Tulevaisuudessa voisi kuitenkin hyödyntää myös muita alustoja.
-
Juha Järvinen, Pamela Spokes
Episode 4: From Research to Reality – Turning Academic Insights into Innovation
In this episode of Innovators at work podcast, we will be looking closer at taking research and understanding how and when to make it a viable commercial product or service. There are different parts to break down what needs to happen and how you can do this in an academic environment. This topic is being pursued by universities around the world as we speak. They are all trying to get the research out of the papers and applied to make the world a better place.
-
Aino Vuorijärvi
Kyberopinnäytetyö – uhkasta uusiin mahdollisuuksiin
Kyberopinnäytetyö viittaa tekoälyavusteisesti toteutettuun opinnäytetyöhön, jonka tekemisen eri vaiheissa hyödynnetään ihmisen ja koneen vuorovaikutusta. Sanan määriteosa kyber assosioituu totutusti myös erilaisiin uhkakuviin, jota teknologinen murros tuo mukanaan. Artikkelissa tarkastellaan, mitä yhdistelmä ammattikorkeakouluympäristössä merkitsee ja miten tekoälyavusteiseen opinnäytetyöprosessiin ja sen ohjaukseen olisi hyvä varautua.