Hyvinvointi ja terveys
-
Laura Matikainen
Elämyksellisyys hanketapahtumissa 3/3: Käytännön vinkkejä tapahtuman tuottajalle
Hankkeessa tuotettavan tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitava monia asioita, jotta tapahtuman tuottaminen onnistuisi sujuvasti. Ripaus elämyksellisyyttä lisää tapahtuman vaikuttavuutta.
-
Anita Ahlstrand, Mari Virtanen, Suvi Sinisalo
Sote-digitalisaation ytimessä 2/3: Ekosysteemiset alustat yhteistyön mahdollistajina
Teknologinen murros korostaa ketterän, monialaisen ja ekosysteemisen yhteistyön merkitystä myös sote-alan palvelujen kehittämisessä. Ekosysteeminen toiminta ja sen mahdollistavat yhteistoiminta-alustat avaavat uusia mahdollisuuksia moniammatilliselle työskentelylle ja ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnalle. Yhdessä tekeminen voi tuottaa arvoa, jota yksittäiset toimijat eivät saisi aikaan.
-
Mari Leskinen, Marika Taskila, Olga Hautala, Mari Virtanen
Chattaa digihoitajan kanssa 2/2: Vinkkejä hyvinvointialueille
Digitaalisten palveluratkaisujen ja uusien tietojärjestelmien käyttöönottoon hyvinvointialueilla vaikuttavat monet tekijät. Merkittäviä onnistumiselle ovat muun muassa henkilöstön osaamisen vahvistaminen, selkeä ohjeistus, riittävät resurssit, moniammatillisuuden hyödyntäminen, häiriökysynnän tunnistaminen, suunnitelmallisuus ja positiivinen asenne. Tämä teksti käsittelee näitä näkökulmia ja antaa vinkkejä kehittämisen tueksi.
-
Johanna Eurakoski
Luottamus vuorovaikutukselliseen prosessiin on onnistuneen fasilitoinnin avain
Fasilitoidussa työpajassa yhdessä kehittäminen ei ole mekaaninen kaavio. Se on vuorovaikutusta, tilan antamista ja luottamusta siihen, että ryhmällä on viisaus. Yhteistoiminnallinen kehittäminen -opintojakson aikana syntyneitä oivalluksia.
-
Katja Ihamäki, Liisa Nuutinen
Turvallinen ja osallistava kouluyhteisö vahvistaa oppimista
Miten koulut voivat rakentaa myönteisiä ja inklusiivisia käytäntöjä? Tässä artikkelissa esitellään yläkouluyhteisön myönteisen kehittämisen prosessi, ymmärtävä toimintatutkimus, joka on toteutettu kansainvälisessä Breaking Barriers -hankkeessa.
-
Jyrki Konkka
Työhyvinvointi työntekijän oikeutena
Työhyvinvointi on työntekijän oikeus, ja työntekijä voi vaatia sen turvaamista työnantajalta. Kirjoittaja esittää työhyvinvointikeskusteluun näkökulman, että työhyvinvointi on arvo, jonka turvaaminen on työnantajan velvollisuus ja työntekijän oikeus samanlaisessa merkityksessä kuin me kaikki olemme velkaa toinen toisillemme tulla kohdelluksi ihmisarvon vaatimalla tavalla.
-
Mari Leskinen, Marika Taskila, Mari Virtanen
Chattaa digihoitajan kanssa 1/2: Hyötyjä, haasteita ja kehittämisen kohteita
Hyvinvointialueilla käyttöönotetut digitaaliset ratkaisut monipuolistavat palvelujen tarjontaa, lisäävät joustavuutta ja parantavat saatavuutta. Jo perinteisten puhelin- ja videovastaanottojen rinnalle on tuotu myös uudenlaisia ratkaisuja, kuten tekstipohjaista viestintää hyödyntäviä chat-palveluja. Uusien mahdollisuuksien ja positiivisten vaikutusten ohella ne haastavat organisaatioiden käytänteitä, henkilöstön asenteita ja edellyttävät uudenlaista osaamista ja sen jatkuvaa kehittämistä.
-
Tiia Niemi
Huumeriippuvuuteen sairastuneiden nuorten aikuisten tukena matkalla kohti päihteettömyyttä
Nuorten huumeiden käyttö on kasvanut hälyttävästi, ja erityisesti alle 25-vuotiaiden huumemyrkytyskuolemat ovat lisääntyneet jyrkästi. Päihdepalveluiden saatavuus ja toimivuus eivät aina vastaa nuorten tarpeita. Tässä artikkelissa tarkastellaan, miten päihdepalveluprosessia voitaisiin kehittää tukemaan paremmin nuorten aikuisten sitoutumista päihteettömyyteen heidän omista näkökulmistaan käsin.
-
Kati Ylikahri, Anniina Honkonen
Yksilöllisyys on lääkkeettömien menetelmien lähtökohta
Lääkkeettömien menetelmien käyttö muistisairaiden hoitotyössä vaatii ennen kaikkea yksilön tarpeiden, mieltymysten ja elämänhistorian tuntemista ja huomioimista. Kun hoiva perustuu aitoon ymmärrykseen ihmisestä, menetelmät muuttuvat vaikuttaviksi ja merkityksellisiksi.
-
Sanna Saikko, Marjatta Komulainen
Yksilöllinen työnmuotoilu on tärkeä osa urasuunnittelua
Työnmuotoilulla voidaan muokata työtä, työkäytäntöjä ja työolosuhteita yksilöllisesti tai työyhteisön tasolla. Sillä voidaan myös vahvistaa työmotivaatiota, mikä on hyvän työelämän yksi tärkeä perusta.