Suuriin kielimalleihin perustuvat generatiivisen tekoälyn pioneerit Chat GPT ja Copilot pääsivät alan kuluttajamarkkinoiden lähtölaukauksen pamahdettua säntäämään ensimmäisenä radalle ja hankkimaan pienen etumatkan. Sittemmin kilpailijat, kuten Alphabet-yhtiön Google tai ranskalaisen Mistral-yrityksen Le Chat, ovat kiristäneet vauhtiaan ja siirtyneet puuskuttamaan niskaan. Ne pystyvät nykyisin tarjoamaan opettajille, opiskelijoille ja muille tietointensiivisten alojen toimijoille varteenotettavia vaihtoehtoja, jotka täydentävät Chat GPT:n ja Copilotin toiminnallisuuksia.
Vaikka Chat GPT on menettänyt suoranaisen monopoliasemansa, on se edelleen varteenotettava apuväline oppimistoiminnassa. Se osaa selittää vaikeita aiheita kohtalaisen selkeästi, oikolukea tekstejä, auttaa kirjoittamisessa ja jopa koodaamisessa. Se toimii sekä opiskelijan henkilökohtaisena tutorina että opettajan apurina suunnittelussa ja materiaalien tuottamisessa. Ilmaisversion rajoitteet, kuten rajattu toiminnallisuuksien valikoima ja suppeahko lähdeaineisto sekä toisinaan epätarkat vastaukset, ovat kuitenkin synnyttäneet tarpeen tutkia myös muita vaihtoehtoja.
Tekoälyn tehomylly – Gemini 2.5 Pro
Tietotyön tekijä vaatii tukiälysovellukselta tehokasta suorituskykyä, koska ohjelmalle annettavat tehtävät edellyttävät yleensä kykyä rouhia laajoja tietomassoja nopeasti. Tarpeeseen vastasi Google keväällä 2025, jolloin se julkaisi koekäyttöä varten Gemini-tukiälynsä version 2.5 Pro. Uutuus tarjoaa asiakkailleen poikkeuksellisen suuren konteksti-ikkunan eli se pystyy ratkaisemaan monimutkaisia tehtäviä käsittelemällä suuria määriä tekstiä, kuvaa, ääntä ja videota yhdellä kerralla sekä yhdistelemään eri lähteissä sijaitsevaa dataa. Kilpailija Chat GPT suoriutuu samoista tehtävistä, mutta vain maksua vastaan. Gemini 2.5 Pro on sen sijaan maksuton Google Workspace -sovelluskokoelman tilaajille.
Gemini 2.5 kykenee myös perustelemaan vastauksiaan ja avaamaan käyttäjälle päättelyketjunsa. Ehkä parhaan käsityksen välineen suorituskyvystä saa kokeilemalla sen käyttöä luonnollisen kielen kääntäjänä. Se ei vain käännä tekstiä mekaanisesti, vaan kykenee tarjoamaan myös lisätietoa eri vieraskielisten sanojen ja sanontojen merkityseroista. Lisäksi väline osaa tutkia annettua tekstiä kokonaisuutena sekä lukea tekstissä annettujen linkkien takana olevia sivuja ja päättelemään niistä, mitä tyylilajia kirjoittaja tekstissään tavoittelee.
Esimerkki Gemini 2.5 Pron käännöstoiminnosta, kehotteella ”käännä englanniksi sanonta kukkona tunkiolla”.
Gemini 2.5 Pro vastaa.
Suomeksi sanonta ”kukko tunkiolla” tarkoittaa henkilöä, joka on johtavassa tai tärkeimmässä asemassa pienessä ja usein merkityksettömässä ryhmässä tai paikassa. Englanniksi tälle sanonnalle on useita vastineita. Suora käännös on ”a rooster on a dunghill”. Hyvin lähelle samaa tarkoittava sanonta on ”king of the/his own dunghill” (oman tunkionsa kuningas).
Toinen yleinen sanonta, jolla on samankaltainen merkitys, on ”a big fish in a small pond” (iso kala pienessä lammessa). Tämä korostaa sitä, että henkilö on tärkeä vain pienessä ympäristössä. Joskus myös ilmausta ”big cheese” saatetaan käyttää kuvaamaan tärkeää henkilöä, mutta se ei välttämättä sisällä ajatusta pienestä tai merkityksettömästä ympäristöstä samalla tavalla kuin ”kukko tunkiolla”.
Suomalaiselle sanonnalle ”kukko tunkiolla” on useita mahdollisia englanninkielisiä vastineita. Yleisimmin käytettyjä ovat:
Rule the roost: Tämä on hyvin yleinen ja suora käännös, joka kuvaa henkilöä, joka hallitsee tai määrää jossakin paikassa tai tilanteessa. Esimerkiksi: ”He rules the roost around here.” (Hän häärii täällä kukkona tunkiolla.)
Cock of the walk: Tämä ilmaus viittaa myös henkilöön, joka on itsevarma, dominoiva ja usein pöyhkeilevä käytökseltään, ikään kuin olisi tärkein henkilö paikalla. Esimerkiksi: ”Look at him strutting around like he’s cock of the walk.” (Siellä hän tepastelee kuin kukko tunkiolla.)
Esimerkki Gemini 2.5 Pron pedagogisista mahdollisuuksista
Opetuskäytössä Gemini 2.5 Prolla on selkeä tilaus. Se kykenee ottamaan vastaan kokonaisen oppikirjan, luentotallenteen tai luentosarjan kaikki muistiinmerkinnät sekä muokkaamaan niistä tiivistelmän. Yleensä parhaita tuloksia saavutetaan silloin, kun aineisto syötetään tukiälymallille PDF-muodossa. 2.5 Pro osaa myös valmistaa annetusta kuva-, video- ja äänitiedostoista pedagogisia tehtäviä ja muokata aineistosta väittelyn aihioita opiskelijoille.
Sovellukselle syötetään (antamalla linkki) esimerkiksi Youtuben video, jonka Gemini 2.5 Pro tutkii kohtaus kohtaukselta. Video voi olla jopa 45 minuuttia pitkä. Sen jälkeen 2.5 Prota voidaan pyytää tarjoamaan opiskelijoille väittelyn aiheita. Esimerkiksi tekoälyn etiikkaa pohtivasta Central Michigan Universityn julkaisemasta videosta “What Are The Ethical Concerns With AI?” (avautuu YouTubessa) sovellus antaa seuraavanlaisia sytykkeitä näkemysten vaihdolle.
Tarvitaanko tekoälyn kehitykselle ja käytölle tiukkaa kansainvälistä sääntelyä välittömästi?
Puolesta: Sääntelyn puute voi johtaa väärinkäytöksiin, kuten autonomisiin asejärjestelmiin, laajamittaiseen valvontaan ja syrjintään. Ennakoiva sääntely on välttämätöntä riskien hallitsemiseksi.
Vastaan: Liian tiukka tai hätiköity sääntely voi tukahduttaa innovaation ja estää hyödyllisten sovellusten kehittämisen. Markkinoiden ja eettisten ohjeistusten tulisi ensisijaisesti ohjata kehitystä.
Onko mahdollista torjua tehokkaasti tekoälyn luomaa disinformaatiota ja deepfake-ilmiöitä, vai olemmeko menossa kohti aikakautta, jossa totuutta on mahdoton erottaa?
Puolesta: Teknologisilla ratkaisuilla (esim. tunnistustyökalut), medialukutaidolla ja lainsäädännöllä voidaan torjua disinformaatiota tehokkaasti.
Vastaan: Tekoäly kehittyy nopeammin kuin torjuntakeinot. Sosiaalinen media ja tiedonvälityksen nopeus tekevät valheellisen tiedon leviämisen hallitsemattomaksi.
Tehokas tekoäly aiheuttaa myös ongelmia. McFarland varoittaa, että sen ominaisuudet voivat sekoittaa käyttäjän ja teknisen apuvälineen välistä eroa ja hämärtää ajattelijan ja tekijän välistä eroa. Gemini 2.5 Pron kaltainen tekoäly on tehokas tietotyön apulainen, mutta se ei esimerkiksi sopimustekstejä analysoidessaan välttämättä erota luottamuksellista tekstiä julkisuutta kestävistä. Käyttäjän on siis jatkuvasti valvottava tekoälyä. (McFarland 2025.)
Koodarin ja kokeilijan koekeittiö – Google AI Studio
Tekoälyvälineillä työskentely vaatii uutta osaamista kuten esimerkiksi taitoa ohjata sovellusta kehotteilla eli prompteilla. Sopivaa välinettä harjoitteluun saatiin odottaa aina joulukuuhun 2024 saakka, jolloin Google julkaisi AI Studion, jossa käyttäjät pystyvät opiskelemaan tukiälyn käytön eri muotoja. Väline ei niinkään ole valmis tukiälysovellus vaan enemmänkin testilaboratiorio, jossa kokeilujen kautta voi syntyä valmis sovellus.
Google AI Studio tarjoaa oppilaitoksille uusia mahdollisuuksia tekoälyn opiskeluun. Koelaboratoriosta hyötyvät eritoten tekniikan ja tietotekniikan opiskelijat, joskin välillisesti siitä on iloa kaikilla aloilla aina humanistisia tieteitä myöden. Opiskelijat kykenevät kokeilemaan eri kehotteita ja tukiälymalleja eli ohjelmia, jotka on koulutettu tietojoukolla tunnistamaan tiettyjä malleja tai tekemään tiettyjä päätöksiä ilman ihmisen lisätoimia. Eri kehotteiden ja mallien vaikutusten testaamisen lisäksi voidaan rakentaa omia AI-sovelluksia API-integraatioiden kautta.
Opiskelijat kykenevät hyödyntämään Google AI Studiota esimerkiksi luomalla koodia tai pohjia tiettyjä ohjelmointitehtäviä varten. Humanistisilla aloilla pystytään kehittämään sovelluksia esimerkiksi tekstin tai kuvien analysointiin. Muihin hyödyntämiskohteisiin saa tuntumaa liittymällä Google-kehittäjien opiskelijaryhmiin (Google Developers Student Groups), joissa tukiälysovelluksia luodaan maailmanlaajuisella otteella.
Esimerkki Google AI Studion käytöstä opetuksen suunnittelussa
AI Studio voi hyödyttää myös opettajia ja tutkijoita. Opettajat pystyvät kokeilemaan välinettä esimerkiksi tuntisuunnitelmien ideoinnissa, erilaisten selitysten tai esimerkkien generoimisessa eri oppimistyyleille tai alustavien arviointikriteerien luonnostelussa. Myös Chat GPT:n ja Copilotin ilmaisversiot suoriutuvat tämän tasoisista tehtävistä hyvin.
Opettaja syöttää sovellukseen opetettavan aiheen, luokka-asteen ja käytettävissä olevan ajan sekä antaa kehotteen, joka voi olla esimerkiksi: “Anna minulle ideoita 45 minuutin mittaiseen fysiikan tuntiin yläkoulussa aiheesta ’Newtonin kolmas laki’.”
Tutkijat puolestaan kykenevät valjastamaan AI Studion tarjoamat tekoälymallit virtuaaliseksi pikkuapulaiseksi, joka analysoi dataa ja tekstejä sekä auttaa esimerkiksi kirjallisuuskatsausten teossa. AI Studio ei suoraan kykene hakemaan tietoa tietokannoista mutta siihen voi syöttää abstrakteja tai muita tekstipätkiä (käyttöehtojen salliessa) ja pyytää ohjelmaa kokoamaan niiden perusteella ehdotuksen asiasanaluettelosta, jota käytetään tietokantojen antia haravoitaessa.
On mahdollista, että AI Studion kaltaiset uudet välineet muokkaavat pedagogiikkaa entistä terveempään suuntaan, jolloin opiskelu muuttuu tutkivampaan ja kokeilevampaan muotoon entisen tiedon vastaanottamisen asemesta, kuten philadelphialaisen yliopiston professori Ethan Mollick (2023) on todennut. Uudet tukiälyn välineet valmentavat opiskelijoita myös epäilevään ja kyseenalaistavaan ajatteluun. Oppijoiden kyky ja taito arvioida tietoa jalostuu pidemmälle, koska kaikkeen tekoälyn tarjoamaan tietoon on lupa suhtautua kriittisesti.
Ratkaisemattomista kysymyksistä huolimatta tekoälyn matka jatkuu
Tekoälyvälineet kehittyvät nopeaa vauhtia. Alan sovellusten tekninen perusongelma eli hallusointi ei ole kuitenkaan poistunut (Jaźwińska & Chandrasekar 2025), joten tekoäly ja sen tuotokset vaativat tiivistä valvontaa, johon on budjetoitava henkilöresurssia. Toisaalta modernit, suurilla konteksti-ikkunoilla varustetut tekoälysovellukset ilahduttavat tietointensiivisten alojen työntekijöitä suoriutumalla vaativistakin virtuaalisen pikkuapulaisen askareista. Kuten yleensä, teknologia kehittyy nopeammin kuin sitä ohjaava lainsäädäntö. (Valtioneuvosto 2025.) Monet tekoälyyn liittyvät eettiset ja oikeudelliset ongelmat, kuten tekijänoikeuksien mureneminen, ovat vielä ratkaisematta (Dentons 2025). Myös tekoälyn käyttötaidoissa vaihteluväli on liian suuri (Hotchin 2025). Gemini-tukiäly tarjoaa kuitenkin käytännöllisä palveluja aina kielen kääntämisestä tekstianalyyseihin saakka, joten niiden pohjalta pystyy kehittämään omia käyttötaitojaan pidemmälle. Googlen AI Studiossa pystytään puolestaan kokeilemaan turvallisin mielin ja maksutta tekoälyn uusimpia suuntauksia ja kehittämään AI-pohjaisia hyötysovelluksia. Mikä parasta, Chat GPT:lle ja Copilotille on ilmestynyt kilpailijoita, joten oppilaitokset eivät ole enää yhdestä tai kahdesta palveluntarjoajasta riippuvaisia.
Lähteet
Dentons. 2025. Global AI trends report: key legal issues for 2025. 10.1.2025. Haettu 13.5.2025.
Hotchin, J. 2025. AI Skills Gap Poised to Create Digital Literacy Divide. AI business, 23.4.2025. Haettu 13.5.2025.
Jaźwińska, K. & Chandrasekar, A. 2025. AI Search Has A Citation Problem. Columbia Journalism Review, 6.3.2025. Haettu 13.5.2025.
McFarland, A. 2025. Gemini 2.5 Pro on täällä – ja se muuttaa tekoälypelin (taas). Haettu 13.5.2025.
Mollick, E. 2023. The future of education in a world of AI. One Useful Thing, 9.4.2023. Haettu 13.5.2025.
Valtioneuvosto. 2025. EU:n tekoälyasetus: tekoälykäytäntöjen kiellot astuvat voimaan 2.2.2025. Työ- ja elinkeinoministeriö, 31.1.2025. Haettu 13.5.2025.
Kirjoittaja
-
Petri Silmälä
AsiantuntijaPetri Silmälä työskentelee asiantuntijana Metropolian tietohallintopalveluissa tiedonhallinta- ja järjestelmäpalveluiden tiimissä. Hänen toimialueeseensa kuuluvat erityisesti verkon julkaisu- ja yhteistoiminta-alustat sekä uusi toimintaympäristö, joka tarkoittaa muun muassa selainpohjaisia sovelluksia ja mobiilipalveluja.
Tutustu tekijään