Avainsana: Työelämä
-
Jyrki Konkka
Työhyvinvointi työntekijän oikeutena
Työhyvinvointi on työntekijän oikeus, ja työntekijä voi vaatia sen turvaamista työnantajalta. Kirjoittaja esittää työhyvinvointikeskusteluun näkökulman, että työhyvinvointi on arvo, jonka turvaaminen on työnantajan velvollisuus ja työntekijän oikeus samanlaisessa merkityksessä kuin me kaikki olemme velkaa toinen toisillemme tulla kohdelluksi ihmisarvon vaatimalla tavalla.
-
Sanna Saikko, Marjatta Komulainen
Yksilöllinen työnmuotoilu on tärkeä osa urasuunnittelua
Työnmuotoilulla voidaan muokata työtä, työkäytäntöjä ja työolosuhteita yksilöllisesti tai työyhteisön tasolla. Sillä voidaan myös vahvistaa työmotivaatiota, mikä on hyvän työelämän yksi tärkeä perusta.
-
Inka Saarela
Kansainväliset opiskelijat tarvitsevat aitoja työelämäyhteyksiä opintojen aikana
Kansainvälisten opiskelijoiden onnistunut siirtyminen suomalaiseen työelämään on tärkeää sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Harjoittelut, työelämäprojektit ja mentorointi avaavat opiskelijoille ovia urapolulle, mutta kielivaatimukset ja heikot verkostot vaikeuttavat usein työmarkkinoille pääsyä. Samaan aikaan Suomen väestörakenne ja työvoimapula edellyttävät työyhteisöiltä yhä enemmän monimuotoisuuden ja kielitietoisuuden huomioimista.
-
Marianne Roivas
Kirjoita parempia asiantuntijatekstejä 2/3: Mahdollisia tekstejä, mahdottomia tekstejä, erilaisia tekstejä
Korkeakoulu on tekstien maailma. Opiskelijoiden eteneminen perustuu pitkälti kirjallisiin oppimistehtäviin, ja henkilökunnan työ sisältää monenlaisia kirjoitustehtäviä. Yhtenä hetkenä laaditaan tiivis raportti hankerahoittajalle, toisessa hyödynnetään kirjoittamista yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinona. Tässä artikkelisarjassa nostan esiin näkökulmia, jotka voivat auttaa asiantuntijakirjoittajaa kohti parempia tekstejä. Sarjan ensimmäisessä osassa pohdin lukijuutta ja kirjoittajuutta, nyt keskityn erilaisiin teksteihin ja tekstien erilaisuuteen
-
Leena Unkari-Virtanen
Vauhtia osaamisen tulevaisuusloikkaan
Osaamisen kehittämisen työnjako on historiassa vaihdellut työelämän ja oppilaitosten välillä. Mikä rooli osaamisen pedagogisella johtamisella on työpaikoilla tässä ajassa?
-
Sanna Saikko, Marjatta Komulainen
Työnmuotoilun rooli kestävillä työurilla
Työnmuotoilulla voidaan tukea ikääntyvien työntekijöiden urasuunnittelua ja kestäviä työuria. Sillä voidaan vastata työuran aikaisiin työkykymuutoksiin ja tukea työtehtävissä, joissa on tunnistettu kognitiivisia, psyykkisiä ja fyysisiä kuormitustekijöitä, kuten laaja-alaisia osaamisvaatimuksia, monitehtävävaatimuksia, tiivistahtisuutta, muistikuormitusta tai ergonomisesti haastavia työasentoja.
-
Marianne Roivas
Kirjoita parempia asiantuntijatekstejä 1/3: Kuka tekstissäsi puhuu ja kenelle?
Kirjoittaminen erilaisille yleisöille on keskeinen osa monen asiantuntijan työtä. Tukea on saatavana monesta suunnasta: organisaatioiden omista ohjeista ja laadukkaista oppaista. Tässä kirjoitussarjassa nostan esiin muutamia näkökulmia, jotka voivat auttaa asiantuntijakirjoittajaa kohti parempia tekstejä.
-
Jussi Linkola, Tapani Martti
Työn tekemisen muodot IT- ja media-aloilla
Tässä artikkelissa on kuvattu erilaisia työn tekemisen, työsuhteiden ja toimeksiantosuhteiden muotoja IT- ja media-aloilla. Artikkeli tarjoaa tietoa näiden alojen työttömille työnhakijoille perustuen vuodenvaihteessa 2024–25 saatavilla olleisiin tietoihin.
-
Milla Åman Kyyrö
Erottuisiko hankeviestijän ammattitaito osaamismerkeillä?
Minkälaista osaamista hankkeen viestijällä tulisi olla? Voiko se olla niin tarkkaan määriteltyä, että hankeviestijyys voitaisiin tunnistaa omaksi ammatikseen?
-
Eveliina Korpela, Johanna Komppa, Riikka Wallin
Jakso 4: Tieteellisestä ammatilliseen julkaisemiseen
Tarinoita yhteiskirjoittamisesta -podcastin jaksossa aiheena ovat yhteiset intressit ja keskinäinen luottamus yhteiskirjoittamisessa. Aiheuttavatko ammattikorkeakoulun ja yliopiston erilaiset julkaisemisen kulttuurit ristiriitoja? Keskustelemassa Eveliina Korpela ja Johanna Komppa, Riikka Wallin johdattaa keskustelua.