Tekniikka ja teknologia
-
Aino Vuorijärvi
Kybersosiaalinen prosessi tekoälyavusteisessa tekstityössä
Digitalisaatio ja tekoäly kaikkine etuineen ja uhkineen mullistavat inhimillistä vuorovaikutusta, muun muassa tapaamme kommunikoida, oppia ja olla osallisina yhteisöissä. Näin toteavat meritoituneet australialaistutkijat Bob Cope ja Mary Kalantzis (2024b). Tähän murrokseen he tarjoavat ratkaisuksi kybersosiaalista prosessia, joka rakentuu yksilön, yhteisön ja tekoälyn toisiaan täydentävistä rooleista ja niiden mahdollistamisesta. Artikkelissa tarkastellaan, miten se näkyy tekoälyavusteisessa kirjoittamisessa ja tekstityössä.
-
Aino Vuorijärvi
Heippalappu ja muita tekstilajeja 2/2: Genremenetelmä 2.0 – tekoälyavusteinen versio
Tekoälyn käytön arkipäiväistyessä kirjoittamisen opetuksen tulisi keskittyä – tekoälyllä sekunneissa generoitavan – tekstituotoksen sijaan kirjoittamisprosessiin ja sen ohjaamiseen. Kun generatiivisen tekoälyn käytön yhdistää perinteiseen genremenetelmään, tämä tekstitaitojen opetuksessa laajalti käytetty metodi saa väistämättä uutta virtaa.
-
Aino Vuorijärvi
Plagiaatti on polyesteriä – uutta tekoälysanastoa
Tekoälyn käyttö arkipäiväistyy. Siitä puhumiseen tarvitaan tuttua kieltä, joka osallistaa käyttäjänsä. Artikkelissa tekstintutkija ottaa kantaa globaalin teknologian heijastuksiin suomen kielessä. Erityisesti kiinnostavat sanat, joita tekoälystä toistamme.
-
Anita Ahlstrand, Mari Virtanen
Sote-digitalisaation ytimessä 1/3: Ihmiset muutoksessa
Sosiaali- ja terveysalan digitalisaatio herättää meissä monenlaisia tunteita. Se saattaa ahdistaa, turhauttaa, ja toisaalta myös innostaa. Digitalisaation yhteiskunnallinen merkitys on suuri: älykkäät teknologiset ratkaisut lisäävät palvelujen valikoimaa, valinnan mahdollisuuksia, saatavuutta ja jopa resurssitehokkuutta. Onnistunut digitaalinen muutos vaatii osaamisen kehittämistä, monialaista yhteistyötä ja aitoa osallisuutta.
-
Aino Vuorijärvi
Näytä että käytät 2/2: Esimerkkejä opiskelu- ja asiantuntijatekstien tekoälymerkinnöistä
Missä kohtaa tekstiä tulisi kertoa, että se on kirjoitettu tekoälyn avustamana? Ja miten tieto siitä tekstissä ilmaistaan? – Annetaan esimerkkien kertoa.
-
Aino Vuorijärvi
Näytä että käytät 1/2: Merkkejä tekoälyn käytöstä opiskelu- ja asiantuntijateksteissä
Tekoälyavusteisen kirjoittamisen nopeasti valtavirtaistuessa monet opiskelu- ja asiantuntijayhteisöt ovat antaneet suosituksiaan tekoälyn käytön merkitsemisestä tekstiin. Kansainvälisiä tai kansallisia standardeja tai vakiintuneita käytäntöjä merkintätavoista ei kuitenkaan vielä ole. Tekstien tekemisessä ja ohjaamisessa ohjeita kipeästi kaivataan, ja siksi seuraavassa hahmotellaan niiden lähtökohtia perustaksi vähitellen yhdenmukaistuville merkintäkäytännöille.
-
Timo Nykopp
Miten erottua tekoälyn käytöllä TKI-toiminnassa?
Tekoäly muuttaa tekemisen tapoja kaikilla toimialoilla. Miten sitä voi hyödyntää tarkoituksenmukaisella tavalla TKI-toiminnassa, jos haluaa erottautua joukosta niin kehittämistyön sisällön kuin hakemustekstienkin osalta?
-
Mari Virtanen
Persoonallisuustyypit ja tekoälyn käyttöhalukkuus
Halu käyttää tekoälyä on monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat esimerkiksi ikä, sukupuoli, yleinen luottavaisuus, tekoälytietoisuus, aiempi kokemus ja tekninen osaaminen. Näiden lisäksi on nostettu esiin eri persoonallisuustyyppien ja käyttöhalukkuuden välisiä yhteyksiä. Voisiko tämä selittää osan tekoälyn käyttöönoton eritahtisuudesta, jonka parissa monissa työyhteisöissä painitaan? Osa henkilöstöstä käyttää tekoälyratkaisuja monipuolisesti ja sujuvasti, osa vasta harkitsee uuden työelämätaidon haltuunottoa.
-
Laura Matikainen
Elämyksellisyys hanketapahtumissa 2/3: Elämys syntyy onnistuneesta kävijäkokemuksesta
Tässä artikkelissa käsittelen, miten hankkeen järjestämässä tapahtumassa tuotetaan onnistunut kävijäkokemus. Hanketapahtuma on hankkeen järjestämä tapahtuma. Se voi olla seminaari, työpaja tai messujen kaltainen tilaisuus, jossa on eri yrityksiä ja yhteistyökumppaneita mukana näytteilleasettajina. Hanketapahtuman tarkoituksena usein on tuoda yhteen alan ammattilaisia verkostoitumaan sekä samalla viestiä hankkeen tavoitteista ja tuloksista.
-
Laura Matikainen
Elämyksellisyys hanketapahtumissa 1/3: Enemmän elämyksellisiä elementtejä hanketapahtumiin
Tässä tekstissä pohdin, voisiko elämyksellisyyteen panostamalla houkutella enemmän kävijöitä hankkeen järjestämään tapahtumaan. Moni hankkeen järjestämä tapahtuma ei houkuttele toivottua määrää osallistujia. Hanketapahtumat ovat kuitenkin osallistujilleen ja heidän edustamilleen organisaatioille hyödyllisiä, joten tapahtumilla on paikkansa.