Työskenneltyäni vajaan vuoden Metropoliassa olen saanut nähdä paljon hyvää tahtoa ja hienoja esimerkkejä yhdenvertaisuuden edistämisestä. Konkreettisia tavoitteita on asetettu esimerkiksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa (Ravonmaa & Kortelainen 2023), jossa painotetaan rekrytointien avoimuuden ja yhdenvertaisuuden kehittämistä, ja jota ollaan parhaillaan päivittämässä. Talossa on myös Moninaisuus ja yhdenvertaisuus -työryhmä. Lisäksi erilaiset hankkeet, kuten Polku monimuotoiseen työelämään -hanke, ja podcastit, kuten Moninainen Metropolia -podcast, tuovat tärkeää näkyvyyttä tälle aiheelle.
Samalla olen huomannut, että aiheen äärellä hapuilu on yleistä. Miten varmistamme Metropolian tavoitteen, että jokainen ammattikorkeakouluyhteisön jäsen kantaa kortensa kekoon yhdenvertaisuuden edistämiseksi? Miten ammattikorkeakouluissa ja niiden TKI-toiminnassa voidaan parhaiten ottaa uusia askeleita kohti yhdenvertaisia työkäytäntöjä?
Uskon, että yhdenvertaisuusosaamista tulisi kehittää osana kaikkea työn tekemistä. Tämä tarkoittaa, että osaaminen integroidaan päivittäisiin käytäntöihin, ja uskalletaan kokeilla rohkeasti uusia lähestymistapoja, vaikka ei heti onnistuttaisi. Voisi olla tarpeen innostaa yhteisön jäseniä yhdenvertaisuuden puolestapuhujien, kannustimien tai jopa pakollisten toimenpiteiden avulla. Hyviä käytäntöjä löytyy. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kattava Antirasismikoulutus ammattilaisille sisältää osioita eri ammattilaisryhmille (THL 2024). Koulutus on heidän omalle henkilöstölleen pakollinen.
Olen oppinut aiemmassa työssäni näkemään yhdenvertaisuuden sekä tavoiteltavana lopputuloksena että jatkuvana prosessina. Tämä prosessi vaatii konkreettisia tekoja: moninaisuuden huomioimista, ihmisten erilaisuuden kunnioittamista ja saavutettavuuden parantamista strategisesta tasosta ja budjetoinnista ympäristön esteettömyyteen (ks. esim. Kulttuuria kaikille -palvelu n.d. -a; Kulttuuria kaikille -palvelu n.d. -b). Saavutettavuus ei ainoastaan helpota kaikkien osallistumista, vaan se on erityisen tärkeää vammaisten ihmisten työelämäosallisuuden ja inkluusion kannalta.
Yksi askel yhdenvertaisempien työkäytäntöjen parantamiseen on tapahtumien ja erilaisten työpajojen saavutettavuuden tietoinen kehittäminen. Olen huomannut, että fasilitointioppaissa saavutettavuutta ei ole juuri huomioitu.
Esimerkkinä Mahdollisuuksien maisemia -tapahtuma
Otimme vuonna 2024 Kulttuurihyvinvoinnin tutkimuksen ja koulutuksen osaamiskeskittymä CuWeREn vuosittaisessa Mahdollisuuksien maisemia -tapahtumassa käyttöön useita konkreettisia yhdenvertaisuutta edistäviä käytäntöjä:
- Paransimme verkkosivulla tapahtuman saavutettavuusohjeistusta.
- Tiedotimme tapahtuman verkkosivulla avoimesti myös saavutettavuutta koskevista, tiedossamme olevista puutteista, esimerkiksi päätilassa ei induktiosilmukkaa, ei tulkkausta esim. viittomakielellä tai kirjoitustulkkausta.
- Jokainen tapahtumaan ilmoittautunut sai sähköpostissa tietoa tapahtuman saavutettavuudesta.
- Otimme käyttöön turvallisemman tilan periaatteet ja nimeämämme häirintäyhdyshenkilö oli osallistujien tavoitettavissa tapahtuman aikana.
- Tapahtuman puheenvuoroissa ja yleisökommenteissa käytettiin äänentoistoa.
- Tarjosimme tapahtumakävijöille käyttöön myös akustiikaltaan rauhallisemman tilan, johon päälavan ohjelma lähetettiin suorana lähetyksenä.
- Tapahtuman rinnakkaissessioiden suunnittelussa huomioitiin moninaisuutta ja inklusiivisuus oli yksi sessioiden aiheista. Tapahtuman aiheeseen syventyvät ja toiminnalliset sessiot mahdollistivat osallistumisen eri aistien avulla.
- Kerroimme osallistujille, että keräämme tapahtumasta jälkikäteen palautetta anonyymisti kehittääksemme tulevia tapahtumia.
- Lisäsimme tapahtuman jo aikaisemmin käytössä olleeseen palautelomakkeeseen kysymyksen yhdenvertaisuuden, saavutettavuuden ja moninaisuuden huomioimisen toteutumisesta.
Tapahtuman palautteessa osallistujat antoivat käytännön järjestelyille yhdenvertaisuuden, saavutettavuuden ja moninaisuuden huomioinnista keskiarvoltaan kiitettävän arvosanan 4, kun asteikkona oli 1–5. Palautteessa tuotiin kuitenkin esille myös kehityskohteita. Esimerkiksi rinnakkaissessioille toivottiin parempaa ryhmittelyä verkkosivulla. Vuoden 2025 tapahtumaa ajatellen olen painottanut, että tapahtuman budjetoinnissa on tärkeä varautua saavutettavuuteen, kuten tulkkauksiin. Olen lisäksi ehdottanut, että jokainen rinnakkaissession ohjaaja toimittaisi oman osuutensa saavutettavuustiedot etukäteen tapahtumajärjestäjille, jotta nekin voitaisiin välittää osallistujille ajoissa.
Askeleita saavutettavampaan työpajaan
Saavutettavuus tarkoittaa työpajoissa esimerkiksi sitä, että mahdollisimman moni erilainen ihminen voi osallistua helposti riippumatta mahdollisista toimintarajoitteista, vammoista tai korkean iän tuomista haasteista (ks. esim. Etelä-Suomen aluehallintovirasto n.d.; Papunet 2023). Jaan ohessa joitakin hyviä käytännön esimerkkejä siitä, miten työpajoista voi tehdä saavutettavampia pitkäaikaiseen yhdenvertaisuuden parissa tekemääni työhön pohjautuen.
Moninaisuuden huomioiminen
Työpajojen suunnittelussa kannattaa panostaa siihen, että moninaisuus huomioidaan sekä vetäjien että osallistujien näkökulmasta:
- Valitse työpajavetäjiksi ihmisiä, jotka edustavat erilaisia taustoja, näkökulmia ja kokemuksia, mielellään myös aliedustetuista ryhmistä. Tämä tuo mukaan laajemman perspektiivin ja tekee työpajasta houkuttelevamman erilaisille osallistujille.
- Selvitä vetäjien ja osallistujien saavutettavuuteen liittyviä tarpeita jo suunnitteluvaiheessa. Tarjoa kohtuullisia mukautuksia.
- Kerro työpajan sisällöstä ja saavutettavuudesta selkeästi ja ennakkoon.
- Käytä ilmoittautumislomaketta kerätäksesi tiedot erityistarpeista, kuten viittomakielen tulkkauksista tai fyysisen esteettömyyden tarpeista.
Turvallisemman tilan periaatteet kaikkiin tapahtumiin
Turvallisemman tilan periaatteet, joita esimerkiksi Metropolia on jo hyödyntänyt opiskelijakunta METKAn kanssa toteutetuissa tapahtumissa (METKA 2024), ja joita Metropolia pilotoi parhaillaan (Metropolia 2024), olisi hyvä ottaa käyttöön kaikissa työpajoissa ja muissa tilaisuuksissa.
Saavutettavuus fyysisissä tiloissa
- Valitse esteetön työpajapaikka. Tarkista, onko tilassa ramppi esiintyjäkorokkeelle, induktiosilmukka tai muita tarvittavia apuvälineitä.
- Budjetoi saavutettavuuteen, kuten tulkkauksiin. Esimerkiksi kirjoitustulkkaus palvelee monia yleisössä.
- Viesti etukäteen tilan saavutettavuudesta sekä mahdollisista saavutettavuuspuutteista.
Saavutettavuus verkkotyöpajoissa
- Tutustu alustojen saavutettavuusohjeisiin. Käytä alustoja, joissa on saavutettavuustoimintoja, kuten tekstitys ja tuki ruudunlukijoille. Tarkista ajantasaiset ohjeet. Sekä Microsoft Teams että Zoom ovat parantaneet viime vuosina paljon saavutettavuuttaan.
- Tarkista osallistavien menetelmien saavutettavuus ja harjoittele niiden käyttö ja ohjaaminen etukäteen. Esimerkiksi Padlet toimii nykyisin melko hyvin, kun taas virtuaalisten post-it-lappujen käyttö voi olla hankalaa.
- Lähetä osallistujille ohjeet ja anna heille mahdollisuus testata teknologiaa etukäteen.
- Budjetoi saavutettavuuteen, kuten tulkkauksiin.
- Jos tilaisuudessa on etätulkkaus, keskustele tulkkien kanssa käytännön järjestelyistä.
Materiaalien saavutettavuus
- Jaa materiaalit etukäteen ja varmista, että ne ovat saavutettavia, jotta ne ovat yhteensopivia ruudunlukuohjelmien ja muiden apuvälineiden kanssa ja niitä voi käyttää pelkkää näppäimistöä hyödyntäen.
- Käytä selkeää kieltä ja tukevia visuaalisia elementtejä, kuten kuvia ja kaavioita, jotka auttavat erilaisia oppijoita.
Joustavat ja osallistavat menetelmät
- Tarjoa mahdollisuuksia osallistua eri tavoilla, esimerkiksi suullisesti, kirjoittamalla tai piirtämällä. Hyödynnä eri aisteja osallistumisessa.
- Huolehdi riittävistä tauoista ja joustavuudesta osallistumisen rytmissä, jotta kaikki voivat toimia omien voimavarojensa mukaan.
- Mukauta työpajan kulkua tarvittaessa osallistujien palautteen perusteella – joustavuus lisää kaikkien mahdollisuuksia osallistua.
Kun saavutettavuuteen panostetaan, tuloksena on työpaja, jossa jokaisella on mahdollisuus olla mukana, oppia ja vaikuttaa. Moninaisuuden ja saavutettavuuden huomioiminen voi olla askel kohti työympäristöä, jossa kaikki voivat tuntea itsensä tervetulleiksi ja arvostetuiksi. Otetaan se askel yhdessä!
Lähteet
Etelä-Suomen Aluehallintovirasto (n.d.). Yleistä saavutettavuudesta. Haettu 11.12.2024.
METKA 2024. Oppilaskunta METKAn turvallisemman tilan periaatteet 2024 (pdf). Haettu 11.12.2024.
Metropolia Ammattikorkeakoulu 2024. Metropolian pilotointivaiheessa olevat turvallisemman tilan periaatteet 09-2024 (pdf). Haettu 11.12.2024.
Kulttuuria kaikille -palvelu (n.d. -a). Mitä on moninaisuus? Haettu 11.12.2024.
Kulttuuria kaikille -palvelu (n.d. -b). Mitä on saavutettavuus? Haettu 11.12.2024.
Papunet 2023. Kuka hyötyy saavutettavuudesta? Haettu 11.12.2024.
Ravonmaa, M. & Kortelainen, M. 2023. Moninainen ja yhdenvertainen Metropolia – Metropolia Ammattikorkeakoulun tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma kaudelle 2023–2024. Helsinki: Metropolia Ammattikorkeakoulu.
THL 2024. Verkkokoulutus antirasismista ammattilaisille. Päivitetty 4.7.2024. Haettu 11.12.2024.
Kirjoittaja
-
Mira Haataja
Asiantuntija, Metropolia AmmattikorkeakouluMira Haataja työskenteli asiantuntijana Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston yhteisessä Kulttuurihyvinvoinnin tutkimuksen ja koulutuksen osaamiskeskittymä CuWeREssa ajalla 1.2. ̶–31.12.2024, ja on työskennellyt noin 10 vuotta yhdenvertaisuuden edistämisen parissa erilaisissa asiantuntijatehtävissä.
Tutustu tekijään