Yhteiskunta ja työelämä
-
Aino Vuorijärvi
Heippalappu ja muita tekstilajeja 2/2: Genremenetelmä 2.0 – tekoälyavusteinen versio
Tekoälyn käytön arkipäiväistyessä kirjoittamisen opetuksen tulisi keskittyä – tekoälyllä sekunneissa generoitavan – tekstituotoksen sijaan kirjoittamisprosessiin ja sen ohjaamiseen. Kun generatiivisen tekoälyn käytön yhdistää perinteiseen genremenetelmään, tämä tekstitaitojen opetuksessa laajalti käytetty metodi saa väistämättä uutta virtaa.
-
Tiina Kajander
Ennakoiva hoitosuunnitelma lisää muistisairaan saattohoidon laatua
Muistisairauksien yleistyessä yhä useampi tulee myös kuolemaan muistisairauteen. Jotta muistisairaan saattohoito olisi mahdollisimman laadukasta ja muistisairaan omat toiveet tulisivat kuulluiksi, on syytä laatia elämän loppuvaiheen ennakoiva hoitosuunnitelma. Mutta kuka suunnitelman laatii ja missä vaiheessa? Voisiko hoitajilla olla nykyistä suurempi rooli sen laatimisessa?
-
Aino Vuorijärvi
Heippalappu ja muita tekstilajeja 1/2: Genremenetelmä tekstityössä
Tekoälyn käytön yleistyminen kannustaa sekä kirjoittajaa että hänen ohjaajaansa päivittämään tekstitaitojen oppimisen ja opettamisen menetelmiä. Genremenetelmä eli genrepedagoginen lähestymistapa teksteihin on pitkään ollut kelpo metodi koulukirjoittamisen sekä akateemisten ja ammatillisten tekstitaitojen opetuksessa eri puolilla maailmaa. Erityisen paljon sitä on käytetty toisen kielen oppijoiden (englanniksi L2) kirjoittamisen tukena.
-
Aino Vuorijärvi
Plagiaatti on polyesteriä – uutta tekoälysanastoa
Tekoälyn käyttö arkipäiväistyy. Siitä puhumiseen tarvitaan tuttua kieltä, joka osallistaa käyttäjänsä. Artikkelissa tekstintutkija ottaa kantaa globaalin teknologian heijastuksiin suomen kielessä. Erityisesti kiinnostavat sanat, joita tekoälystä toistamme.
-
Pamela Spokes, Juha Järvinen
Episode 1: Innovators vs. innovations – Where should we focus?
In this episode of Innovators at work podcast, Pamela Spokes and Juha Järvinen will be looking closer at Innovations versus Innovators: People vs outcomes. These two things are different but connected! How people recognize innovation and how they can take part in it themselves?
-
Aino Vuorijärvi, Titta Komssi
Fysioterapeutin työn tekstilajeja oppimassa
Vaikka fysioterapia mielletään käytännönläheiseksi alaksi, jossa ihmisten kasvokkainen kohtaaminen ja kehollinen ohjaus ovat avainasemassa, tarvitaan ammattiin kouluttautumisessa ja työtehtävissä moninaisia kirjallisia ja suullisia taitoja. Millaisia tekstitaitoja fysioterapeutti tarvitsee toimiessaan suomalaisessa työympäristössä? Entä mitkä ovat hänen työssään tärkeimpiä tekstilajeja?
-
Johanna Holvikivi, Anna Puustelli-Pitkänen, Satu Vahaluoto
Ikääntyvän yhteiskunnan tarpeita vastaava opetussuunnitelma yhteiskehittäen
-
Liisa Nuutinen, Heini Maisala-McDonnell
SAFE project paves the way to an age-friendly working life
Solutions for Age-Friendly Employer (SAFE) project explores practices that support work ability of older employees in healthcare and social sectors – while also benefitting younger colleagues. How to achieve that win-win situation?
-
Marianne Roivas
Kirjoita parempia asiantuntijatekstejä 2/3: Mahdollisia tekstejä, mahdottomia tekstejä, erilaisia tekstejä
Korkeakoulu on tekstien maailma. Opiskelijoiden eteneminen perustuu pitkälti kirjallisiin oppimistehtäviin, ja henkilökunnan työ sisältää monenlaisia kirjoitustehtäviä. Yhtenä hetkenä laaditaan tiivis raportti hankerahoittajalle, toisessa hyödynnetään kirjoittamista yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinona. Tässä artikkelisarjassa nostan esiin näkökulmia, jotka voivat auttaa asiantuntijakirjoittajaa kohti parempia tekstejä. Sarjan ensimmäisessä osassa pohdin lukijuutta ja kirjoittajuutta, nyt keskityn erilaisiin teksteihin ja tekstien erilaisuuteen
-
Leena Unkari-Virtanen
Vauhtia osaamisen tulevaisuusloikkaan
Osaamisen kehittämisen työnjako on historiassa vaihdellut työelämän ja oppilaitosten välillä. Mikä rooli osaamisen pedagogisella johtamisella on työpaikoilla tässä ajassa?