Metrospektiivi Pro

Metrospektiivi Pro julkaisee ammatillisille yleisöille suunnattuja artikkeleita, podcasteja ja videoita Metropolia Ammattikorkeakoulun henkilöstöltä ja maisteritason opiskelijoilta.

  • pro Artikkeli
    pro Artikkeli

    Jyrki Konkka

    Työhyvinvointi työntekijän oikeutena

    Työhyvinvointi on työntekijän oikeus, ja työntekijä voi vaatia sen turvaamista työnantajalta. Kirjoittaja esittää työhyvinvointikeskusteluun näkökulman, että työhyvinvointi on arvo, jonka turvaaminen on työnantajan velvollisuus ja työntekijän oikeus samanlaisessa merkityksessä kuin me kaikki olemme velkaa toinen toisillemme tulla kohdelluksi ihmisarvon vaatimalla tavalla.

  • pro Artikkeli
    pro Artikkeli

    Mari Leskinen, Marika Taskila, Mari Virtanen

    Chattaa digihoitajan kanssa 1/2: Hyötyjä, haasteita ja kehittämisen kohteita

    Hyvinvointialueilla käyttöönotetut digitaaliset ratkaisut monipuolistavat palvelujen tarjontaa, lisäävät joustavuutta ja parantavat saatavuutta. Jo perinteisten puhelin- ja videovastaanottojen rinnalle on tuotu myös uudenlaisia ratkaisuja, kuten tekstipohjaista viestintää hyödyntäviä chat-palveluja. Uusien mahdollisuuksien ja positiivisten vaikutusten ohella ne haastavat organisaatioiden käytänteitä, henkilöstön asenteita ja edellyttävät uudenlaista osaamista ja sen jatkuvaa kehittämistä.

  • pro Artikkeli
    pro Artikkeli

    Maarit Haataja

    Johtajuutta organisaatiomuutoksen jälkeisessä välitilassa

    Miten johtaja voi luoda näkyvyyttä ja suuntaa organisaatiomuutoksen jälkeen? Millainen on hyvä johtaja ja hyvä johtajuus muutoksen keskellä?

  • pro Artikkeli Opiskelijan ääni
    pro Artikkeli Opiskelijan ääni

    Tiia Niemi

    Huumeriippuvuuteen sairastuneiden nuorten aikuisten tukena matkalla kohti päihteettömyyttä

    Nuorten huumeiden käyttö on kasvanut hälyttävästi, ja erityisesti alle 25-vuotiaiden huumemyrkytyskuolemat ovat lisääntyneet jyrkästi. Päihdepalveluiden saatavuus ja toimivuus eivät aina vastaa nuorten tarpeita. Tässä artikkelissa tarkastellaan, miten päihdepalveluprosessia voitaisiin kehittää tukemaan paremmin nuorten aikuisten sitoutumista päihteettömyyteen heidän omista näkökulmistaan käsin.

  • pro Artikkeli
    pro Artikkeli

    Aino Vuorijärvi

    Kyberopinnäytetyö – uhkasta uusiin mahdollisuuksiin

    Kyberopinnäytetyö viittaa tekoälyavusteisesti toteutettuun opinnäytetyöhön, jonka tekemisen eri vaiheissa hyödynnetään ihmisen ja koneen vuorovaikutusta. Sanan määriteosa kyber assosioituu totutusti myös erilaisiin uhkakuviin, jota teknologinen murros tuo mukanaan. Artikkelissa tarkastellaan, mitä yhdistelmä ammattikorkeakouluympäristössä merkitsee ja miten tekoälyavusteiseen opinnäytetyöprosessiin ja sen ohjaukseen olisi hyvä varautua.

  • pro podcast
    pro podcast

    Dymphna Snijders Blok, Minna Kaihovirta

    Episode 4: Promoting participation and co-creation

    It is easy to co-create with small or medium size organizations. But when the total student body is approximately 123,000 students and a combined number of staff is about 11,000 employees the challenge of co-creating rises to the next level. These numbers are huge - and still there is drive to co-create. How can it be done with success? Why is it important to put effort into it? And what do Legos have to do with it all? In this European connection podcast Minna Kaihovirta discusses with Dymphna Snijders Blok.

  • pro Artikkeli
    pro Artikkeli

    Sanna Saikko, Marjatta Komulainen

    Yksilöllinen työnmuotoilu on tärkeä osa urasuunnittelua

    Työnmuotoilulla voidaan muokata työtä, työkäytäntöjä ja työolosuhteita yksilöllisesti tai työyhteisön tasolla. Sillä voidaan myös vahvistaa työmotivaatiota, mikä on hyvän työelämän yksi tärkeä perusta.

  • pro Artikkeli
    pro Artikkeli

    Hellevi Hakala

    Tunteet tietona työyhteisön kehittämisessa

    Meille on tuttua puhe tunnetaidoista ja tunteiden johtamisesta työyhteisössä. Mutta voiko tunne olla myös tärkeää tietoa työyhteisön ja työtehtävien kehittämisessä? Tunteet ja niiden taustalla olevat tarpeet saavat ihmiset valitsemaan erilaisia toimintatapoja. NVC eli Nonviolent Communication -menetelmä tai kotoisammin rakentava vuorovaikutus tekee näkyväksi, miten tunteet ja tarpeet liittyvät toisiinsa.  Menetelmä antaa työkaluja siihen, miten tunne- ja tarvetietoisuutta voi tehdä näkyväksi ja hyödyntää työyhteisön kehittämisessä ja ongelmatilanteissa.