Hyvinvointi ja terveys
-
Maria Kauppinen, Viivi Hänninen, Nea Myrskog
Jakso 5: Mikä ihmeen ehkäisy?
Tässä Sydämellä terveydellä -podcastin jaksossa opiskelijat Viivi Hänninen ja Nea Myrskog keskustelevat lehtori Maria Kauppisen kanssa raskauden ehkäisystä. Mitkä ovat tyypillisimmät hormonittomat ja hormonaaliset ehkäisymenetelmät?Keskustelu sivuaa myös yksilön itsemääräämisoikeutta, hedelmällisyyden arviointimenetelmien luotettavuutta, hormonaalisen ehkäisyn aloittamisväyliä sekä jälkiehkäisyä.
-
Kaija-Leena Alatalo, Sofia Finnilä, Tuomas Mali, Armi Nurminen
Jakso 1: Miten taideoppilaitoksissa syntyy positiivinen sitoutuminen työhön?
Yhdessä taideoppilaitosten muutoksessa -podcastissa Kaija-Leena Alatalo, Sofia Finnilä, Tuomas Mali ja Armi Nurminen jakavat näkemyksiään siitä, miten esihenkilöt voivat tukea positiivista sitoutumista ja vahvistaa työyhteisön hyvinvointia. Miten yksilölliset työskentelytavat voidaan huomioida ilman, että työyhteisö hajaantuu? Miten oppilaitoksen ja työntekijöiden tavoitteet saadaan kohtaamaan? Entä miten luodaan yhteisö, jossa jokainen kokee työnsä merkitykselliseksi?
-
Jenna Kukkonen
Voimavaralähtöisyys kielellisesti ja kulttuurisesti moninaisessa hoitotyön opetuksessa
Hoitotyön opetuksessa tarvitaan taitoa kohdata kielellisesti ja kulttuurisesti moninaisia opiskelijoita. Opetustyön painopiste voi herkästi keskittyä opiskelijoiden kehittymiskohteisiin, jolloin vahvuudet jäävät vähemmälle huomiolle. Voimavaralähtöisyydellä ja myönteisillä kohtaamisilla opiskelijaa voidaan tukea löytämään paikkansa työelämässä.
-
Maarit Haataja, Anna-Stina Tähkävuori
Johtajana kompleksisessa ja jatkuvasti muuttuvassa maailmassa
Työelämän muutos vaatii johtajilta ja asiantuntijoilta uudenlaisia lähestymistapoja ja toimenpiteitä, uudenlaista ajattelua. Kuinka johtaa itseään ja muita epävarmuuksien keskellä?
-
Laura Matikainen
Elämyksellisyys hanketapahtumissa 2/3: Elämys syntyy onnistuneesta kävijäkokemuksesta
Tässä artikkelissa käsittelen, miten hankkeen järjestämässä tapahtumassa tuotetaan onnistunut kävijäkokemus. Hanketapahtuma on hankkeen järjestämä tapahtuma. Se voi olla seminaari, työpaja tai messujen kaltainen tilaisuus, jossa on eri yrityksiä ja yhteistyökumppaneita mukana näytteilleasettajina. Hanketapahtuman tarkoituksena usein on tuoda yhteen alan ammattilaisia verkostoitumaan sekä samalla viestiä hankkeen tavoitteista ja tuloksista.
-
Aino Vuorijärvi, Riitta Lumme
Bioanalyytikon työn tekstilajeja oppimassa
Minkälaisia tekstitaitoja bioanalyytikko tarvitsee työskennellessään suomalaisessa työympäristössä? Mitkä ovat ammatin tärkeimpiä tekstilajeja? Entä miten oppia ja opettaa niitä bioanalytiikan uudessa kaksikielisessä (englanti-suomi) Bachelor-tutkinnossa?
-
Laura Matikainen
Elämyksellisyys hanketapahtumissa 1/3: Enemmän elämyksellisiä elementtejä hanketapahtumiin
Tässä tekstissä pohdin, voisiko elämyksellisyyteen panostamalla houkutella enemmän kävijöitä hankkeen järjestämään tapahtumaan. Moni hankkeen järjestämä tapahtuma ei houkuttele toivottua määrää osallistujia. Hanketapahtumat ovat kuitenkin osallistujilleen ja heidän edustamilleen organisaatioille hyödyllisiä, joten tapahtumilla on paikkansa.
-
Amir Dirin, Toini Harra
The critical role of usability and user experience in healthcare and agetech in the AI era
To ensure safety, usability and user experience must be prioritized in products when human users are involved, regardless of the development methods or technology used. What do we need to consider when developing AI and using it in service design processes in healthcare, agetech and beyond?
-
Paula Lindqvist, Riitta Lumme, Heidi Stenberg
Opintojen edistymisen haasteita ja keskeyttämisen syitä
Minkälaisia haasteita on korkeakouluopiskelijoiden opintojen etenemisessä, minkälaiset tekijät vaikuttavat keskeyttämisen taustalla ja mitkä syyt johtavat opinnoista eroamiseen? Artikkelissa näihin kysymyksiin vastataan opiskelijoille tehdyn sähköpostikyselyn tulosten kautta ja asiantuntijatietoon perustuen.
-
Sanna Saikko, Marjatta Komulainen
Työnmuotoilun rooli kestävillä työurilla
Työnmuotoilulla voidaan tukea ikääntyvien työntekijöiden urasuunnittelua ja kestäviä työuria. Sillä voidaan vastata työuran aikaisiin työkykymuutoksiin ja tukea työtehtävissä, joissa on tunnistettu kognitiivisia, psyykkisiä ja fyysisiä kuormitustekijöitä, kuten laaja-alaisia osaamisvaatimuksia, monitehtävävaatimuksia, tiivistahtisuutta, muistikuormitusta tai ergonomisesti haastavia työasentoja.