Oppiminen
-
Petri Silmälä
Chat GPT:n kilpailijat rikastuttavat tietotyöläisen elämää 1/2: Gemini 2.5 Pro ja Google AI Studio
Chat GPT ja Copilot vakiinnuttivat asemansa sen jälkeen, kun suuriin kielimalleihin perustuvat generatiiviset tukiälyt tulivat kuluttajamarkkinoille loppuvuodesta 2022. Sittemmin alan pioneerien kilpailijat kuten Google-yhtiön Gemini ja siihen kuuluva kokonainen tuoteperhe ovat parantaneet suorituskykyään ja tarjoavat nykyisin vaihtoehtoja, jotka täydentävät tietointensiivisten alojen parissa työskentelevien hyötysovellusvalikoimaa.
-
Kirsi Kuosa, Kati Marin, Minttu Ripatti
Opintotarjonnan modularisoinnin mahdollisuudet ja haasteet korkeakouluissa
Opintotarjonnan modularisointi korkeakouluissa tuo mukanaan sekä mahdollisuuksia että haasteita, joiden tunnistaminen jo prosessin alkuvaiheessa on tärkeää.
-
Karolina Toivettula
Kiertotalous ja digitalisaatio muokkaavat rakentamisalan osaamistarpeita
Euroopan rakennusala on suuren murroksen edessä. Ilmastonmuutoksen torjunta ja digitalisaation kiihtyvä kehitys muuttavat niin työtä kuin osaamisvaatimuksia. Kiertotalous haastaa perinteiset rakentamisen toimintatavat, ja digitalisaatio tuo mukanaan uusia tehokkuus- ja tuottavuusvaatimuksia. Millaisia taitoja alalle tarvitaan nyt ja kuinka valmiita sen toimijat ovat omaksumaan muutoksen?
-
Aino Vuorijärvi
Papukaija kirjoittajan kumppanina
Generatiivista tekoälyä on verrattu kriittisessä valossa stokastiseen papukaijaan, joka tuottaa sujuvasti sisältöä ymmärtämättä siitä itse kuitenkaan mitään. Jokin omiaan lörpöttelevässä papukaijassa kuitenkin viehättää, sillä aika monen kirjoittajan olkapäällä se nykyään asustaa ja jättää jälkensä heidän teksteihinsä. Artikkelissa pohditaan tätä kirjoittajan ja papukaijan vuorovaikutussuhdetta hieman tarkemmin.
-
Tero Kärkkäinen
Opiskelukyvyn kartoitus vuorovaikutuksen välineeksi: Pilotti kiinteistö- ja rakennusalalla
Koulutuskenttä on muutosmyllerryksessä, mikä näkyy myös korkeakouluasteella. Opiskelun tuen tarpeet ovat kasvaneet. Mitä nämä tuen tarpeet ovat tarkemmin ja kuinka opiskelijat kokevat ne? Entä mitä tämä kaikki merkitsee ammattikorkeakoulun opetukselle ja oppimisen tuelle?
-
Riina-Malla Kosonen
Kätilöopiskelijan direktiivikirja – Työkalu harjoittelun, oppimisen ja ohjauksen tueksi
Kätilöopiskelijan sähköinen direktiivikirja vahvistaa oppilaitosten ja kliinisten harjoittelupaikkojen yhteistyötä opiskelijan ohjeuksessa. Miksi kätilöopiskelija tarvitsee direktiivikirjan? Mitä EU-direktiivi määrittelee kätilön ammattipätevyydestä? Kuinka direktiivikirja hyödyttää sekä opiskelijoita että opettajia? Kätilöopiskelijan direktiivikirja on kehitetty yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Workseedin® kanssa.
-
Koen Van Damme, Minna Kaihovirta
Episode 1: Promoting European values
Values guide our everyday work and interaction. How can we create shared values, when the community consists of several universities throughout Europe? And is it possible to include students and staff in the process of defining values? The European Commission wants all European University Alliances to promote European values. What are those values and how are they reflected in education? In this European connections episode Minna Kaihovirta dives into this topic with Koen Van Damme.
-
Kati Marin, Virve Oksanen
Designing modular and learner-centered microcredentials for lifelong learning
Modular, learner-centered microcredentials are the key to build meaningful, stackable pathways for lifelong learning in a rapidly changing world.
-
Eija Raatikainen, Aija Ahokas, Kirsi Tanskanen, Lingga Dewi
Transversal skills – essential for the future working life
A workshop in Indonesia showcased the value of transversal skills, particularly in fostering collaboration within multidisciplinary teams in health care.
-
Aino Vuorijärvi
Kybersosiaalinen prosessi tekoälyavusteisessa tekstityössä
Digitalisaatio ja tekoäly kaikkine etuineen ja uhkineen mullistavat inhimillistä vuorovaikutusta, muun muassa tapaamme kommunikoida, oppia ja olla osallisina yhteisöissä. Näin toteavat meritoituneet australialaistutkijat Bob Cope ja Mary Kalantzis (2024b). Tähän murrokseen he tarjoavat ratkaisuksi kybersosiaalista prosessia, joka rakentuu yksilön, yhteisön ja tekoälyn toisiaan täydentävistä rooleista ja niiden mahdollistamisesta. Artikkelissa tarkastellaan, miten se näkyy tekoälyavusteisessa kirjoittamisessa ja tekstityössä.