Oppiminen
-
Aino Vuorijärvi
Heippalappu ja muita tekstilajeja 2/2: Genremenetelmä 2.0 – tekoälyavusteinen versio
Tekoälyn käytön arkipäiväistyessä kirjoittamisen opetuksen tulisi keskittyä – tekoälyllä sekunneissa generoitavan – tekstituotoksen sijaan kirjoittamisprosessiin ja sen ohjaamiseen. Kun generatiivisen tekoälyn käytön yhdistää perinteiseen genremenetelmään, tämä tekstitaitojen opetuksessa laajalti käytetty metodi saa väistämättä uutta virtaa.
-
Aino Vuorijärvi
Heippalappu ja muita tekstilajeja 1/2: Genremenetelmä tekstityössä
Tekoälyn käytön yleistyminen kannustaa sekä kirjoittajaa että hänen ohjaajaansa päivittämään tekstitaitojen oppimisen ja opettamisen menetelmiä. Genremenetelmä eli genrepedagoginen lähestymistapa teksteihin on pitkään ollut kelpo metodi koulukirjoittamisen sekä akateemisten ja ammatillisten tekstitaitojen opetuksessa eri puolilla maailmaa. Erityisen paljon sitä on käytetty toisen kielen oppijoiden (englanniksi L2) kirjoittamisen tukena.
-
Pamela Spokes
What is U!REKA and why it matters to our universities and communities
What happens when universities from around Europe decide to work together and not compete? They can create something greater than the sum of their parts.
-
Aino Vuorijärvi
Plagiaatti on polyesteriä – uutta tekoälysanastoa
Tekoälyn käyttö arkipäiväistyy. Siitä puhumiseen tarvitaan tuttua kieltä, joka osallistaa käyttäjänsä. Artikkelissa tekstintutkija ottaa kantaa globaalin teknologian heijastuksiin suomen kielessä. Erityisesti kiinnostavat sanat, joita tekoälystä toistamme.
-
Anita Ahlstrand, Mari Virtanen
Sote-digitalisaation ytimessä 1/3: Ihmiset muutoksessa
Sosiaali- ja terveysalan digitalisaatio herättää meissä monenlaisia tunteita. Se saattaa ahdistaa, turhauttaa, ja toisaalta myös innostaa. Digitalisaation yhteiskunnallinen merkitys on suuri: älykkäät teknologiset ratkaisut lisäävät palvelujen valikoimaa, valinnan mahdollisuuksia, saatavuutta ja jopa resurssitehokkuutta. Onnistunut digitaalinen muutos vaatii osaamisen kehittämistä, monialaista yhteistyötä ja aitoa osallisuutta.
-
Aino Vuorijärvi
Näytä että käytät 2/2: Esimerkkejä opiskelu- ja asiantuntijatekstien tekoälymerkinnöistä
Missä kohtaa tekstiä tulisi kertoa, että se on kirjoitettu tekoälyn avustamana? Ja miten tieto siitä tekstissä ilmaistaan? – Annetaan esimerkkien kertoa.
-
Aino Vuorijärvi, Titta Komssi
Fysioterapeutin työn tekstilajeja oppimassa
Vaikka fysioterapia mielletään käytännönläheiseksi alaksi, jossa ihmisten kasvokkainen kohtaaminen ja kehollinen ohjaus ovat avainasemassa, tarvitaan ammattiin kouluttautumisessa ja työtehtävissä moninaisia kirjallisia ja suullisia taitoja. Millaisia tekstitaitoja fysioterapeutti tarvitsee toimiessaan suomalaisessa työympäristössä? Entä mitkä ovat hänen työssään tärkeimpiä tekstilajeja?
-
Johanna Holvikivi, Anna Puustelli-Pitkänen, Satu Vahaluoto
Ikääntyvän yhteiskunnan tarpeita vastaava opetussuunnitelma yhteiskehittäen
-
Aino Vuorijärvi
Näytä että käytät 1/2: Merkkejä tekoälyn käytöstä opiskelu- ja asiantuntijateksteissä
Tekoälyavusteisen kirjoittamisen nopeasti valtavirtaistuessa monet opiskelu- ja asiantuntijayhteisöt ovat antaneet suosituksiaan tekoälyn käytön merkitsemisestä tekstiin. Kansainvälisiä tai kansallisia standardeja tai vakiintuneita käytäntöjä merkintätavoista ei kuitenkaan vielä ole. Tekstien tekemisessä ja ohjaamisessa ohjeita kipeästi kaivataan, ja siksi seuraavassa hahmotellaan niiden lähtökohtia perustaksi vähitellen yhdenmukaistuville merkintäkäytännöille.
-
Leena Unkari-Virtanen
Vauhtia osaamisen tulevaisuusloikkaan
Osaamisen kehittämisen työnjako on historiassa vaihdellut työelämän ja oppilaitosten välillä. Mikä rooli osaamisen pedagogisella johtamisella on työpaikoilla tässä ajassa?