Metrospektiivi Pro
Metrospektiivi Pro julkaisee ammatillisille yleisöille suunnattuja artikkeleita, podcasteja ja videoita Metropolia Ammattikorkeakoulun henkilöstöltä ja maisteritason opiskelijoilta.
-
Aino Vuorijärvi
Papukaija kirjoittajan kumppanina
Generatiivista tekoälyä on verrattu kriittisessä valossa stokastiseen papukaijaan, joka tuottaa sujuvasti sisältöä ymmärtämättä siitä itse kuitenkaan mitään. Jokin omiaan lörpöttelevässä papukaijassa kuitenkin viehättää, sillä aika monen kirjoittajan olkapäällä se nykyään asustaa ja jättää jälkensä heidän teksteihinsä. Artikkelissa pohditaan tätä kirjoittajan ja papukaijan vuorovaikutussuhdetta hieman tarkemmin.
-
Tero Kärkkäinen
Opiskelukyvyn kartoitus vuorovaikutuksen välineeksi: Pilotti kiinteistö- ja rakennusalalla
Koulutuskenttä on muutosmyllerryksessä, mikä näkyy myös korkeakouluasteella. Opiskelun tuen tarpeet ovat kasvaneet. Mitä nämä tuen tarpeet ovat tarkemmin ja kuinka opiskelijat kokevat ne? Entä mitä tämä kaikki merkitsee ammattikorkeakoulun opetukselle ja oppimisen tuelle?
-
Pamela Spokes
From fixing problems to preventing them: Why service design is not customer service
Service design is a proactive business development approach that creates well-functioning services, reducing the need for customer service. This article explains the difference between service design and customer service.
-
Koen Van Damme, Minna Kaihovirta
Episode 1: Promoting European values
Values guide our everyday work and interaction. How can we create shared values, when the community consists of several universities throughout Europe? And is it possible to include students and staff in the process of defining values? The European Commission wants all European University Alliances to promote European values. What are those values and how are they reflected in education? In this European connections episode Minna Kaihovirta dives into this topic with Koen Van Damme.
-
Marianne Roivas
Kirjoita parempia asiantuntijatekstejä 3/3: Asiantuntijateksti on prosessi
Asiantuntijakirjoittamiseen liittyy monenlaisia vaiheita ideoinnista tiedonhankintaan, versioinnista viilauksiin. Hyvä kirjoittaja tunnistaa omat tapansa viedä kirjoitusprosesseja eteenpäin ja pystyy muokkaamaan toimintaansa tilanteiden niin vaatiessa. Tässä artikkelisarjassa nostan esiin näkökulmia, jotka voivat auttaa asiantuntijakirjoittajaa kohti parempia tekstejä. Sarjan ensimmäisessä osassa käsittelin lukijuutta ja kirjoittajuutta, ja toinen osa keskittyi erilaisiin teksteihin ja tekstien erilaisuuteen. Sarjan viimeisessä osassa pohdin asiantuntijatekstejä työvaiheiden näkökulmasta.
-
Kati Marin, Virve Oksanen
Designing modular and learner-centered microcredentials for lifelong learning
Modular, learner-centered microcredentials are the key to build meaningful, stackable pathways for lifelong learning in a rapidly changing world.
-
Joona Koiranen
Datasta tehoa – Tekoäly ja avoin data TKI-toiminnassa
TKI-toiminnan näkökulmasta avoin data ja tekoäly voivat nopeuttaa tutkimusprosessia, parantaa tulosten tarkkuutta sekä mahdollistaa uusia oivalluksia ja innovaatioita.
-
Eija Raatikainen, Aija Ahokas, Kirsi Tanskanen, Lingga Dewi
Transversal skills – essential for the future working life
A workshop in Indonesia showcased the value of transversal skills, particularly in fostering collaboration within multidisciplinary teams in health care.
-
Aino Vuorijärvi
Kybersosiaalinen prosessi tekoälyavusteisessa tekstityössä
Digitalisaatio ja tekoäly kaikkine etuineen ja uhkineen mullistavat inhimillistä vuorovaikutusta, muun muassa tapaamme kommunikoida, oppia ja olla osallisina yhteisöissä. Näin toteavat meritoituneet australialaistutkijat Bob Cope ja Mary Kalantzis (2024b). Tähän murrokseen he tarjoavat ratkaisuksi kybersosiaalista prosessia, joka rakentuu yksilön, yhteisön ja tekoälyn toisiaan täydentävistä rooleista ja niiden mahdollistamisesta. Artikkelissa tarkastellaan, miten se näkyy tekoälyavusteisessa kirjoittamisessa ja tekstityössä.
-
Kaisa Astikainen, Taku Kaskela
Konkretiaa vihreään siirtymään: av-alan tilannekartoitus
Elokuva- ja televisiotuotantojen lopputeksteihin on ilmestynyt viime vuosina viittauksia tuotantojen ympäristövastuullisuudesta. Samaan aikaan lopputeksteihin on alkanut ilmestyä myös uusia kestävyyteen liittyviä tehtävänimikkeitä, kuten ”ekokoordinaattori”.
-
Aino Vuorijärvi
Heippalappu ja muita tekstilajeja 2/2: Genremenetelmä 2.0 – tekoälyavusteinen versio
Tekoälyn käytön arkipäiväistyessä kirjoittamisen opetuksen tulisi keskittyä – tekoälyllä sekunneissa generoitavan – tekstituotoksen sijaan kirjoittamisprosessiin ja sen ohjaamiseen. Kun generatiivisen tekoälyn käytön yhdistää perinteiseen genremenetelmään, tämä tekstitaitojen opetuksessa laajalti käytetty metodi saa väistämättä uutta virtaa.
-
Tiina Kajander
Ennakoiva hoitosuunnitelma lisää muistisairaan saattohoidon laatua
Muistisairauksien yleistyessä yhä useampi tulee myös kuolemaan muistisairauteen. Jotta muistisairaan saattohoito olisi mahdollisimman laadukasta ja muistisairaan omat toiveet tulisivat kuulluiksi, on syytä laatia elämän loppuvaiheen ennakoiva hoitosuunnitelma. Mutta kuka suunnitelman laatii ja missä vaiheessa? Voisiko hoitajilla olla nykyistä suurempi rooli sen laatimisessa?